Kilka średnich (lub dużych) cebul obieramy i kroimy w 7mm-1cm plastry i rozsypujemy je na pojedyncze pierścionki.
Ciasto:
2 jajka
ok. 10-12 łyżek maki pszennej
szklanka zimnej wody gazowanej lub zimnego piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, majeranek - wedle uznania)
Ciasto dobrze rozmieszać (można mikserem). Powinno mieć konsystencję rzadszej śmietany.
Na gorący olej wylać łyżeczkę ciasta i usmażyć z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, podmuchać ;-), sprawdzić czy odpowiednio przyprawione, jeśli tak bierzemy się za smażenie. Każdą obrączkę cebuli maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz