Sałatka ziemniaczkowo-kurczaczkowa
3 piersi z kurczaka
7 średnich ziemniaków
1 duża cebula
6 ogórków konserwowych
3 łyżki oleju (do smażenia)
Sos:
4 łyżki oleju
6 łyżek zalewy z ogórków konserwowych
sól
pieprz
1. Piersi kroimy w grubsze plastry i smażymy na 3 łyżkach oleju. Gdy przestygną kroimy na mniejsze kawałki.
2. Ziemniaczki gotujemy w mundurkach. Po obraniu (przestygniętych, żeby się nie poparzyć), kroimy w ćwierć-plasterki ok. 5-7 mm grubości.
3. Obraną i pokrojoną w ćwierć-plasterki (grubości 5-7 mm) cebulkę (delikatnie oprószoną solą i pieprzem) dusimy na małym ogniu na tłuszczu, który pozostał po smażeniu kurczaka (ewentualnie dodajemy niewiele oleju). Cebulka powinna być szklista i mięciutka, ale nie może się rozpadać.
4. Ogórki konserwowe kroimy w 3-4 mm półplasterki.
5. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski.
6. Na sos:
4 łyżki oleju (wykorzystuję do tego również ten, na którym dusiła się cebulka),
6 łyżek zalewy z ogórków konserwowych,
sól i pieprz do smaku
Wymieszać.
Składniki sałatki polać sosem i delikatnie wymieszać.
S M A C Z N E G O ! ! !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz